"SNICKERS" KŪKA BEZ CEPŠANAS
Neapēd zemeslodi Deserts (Recepte no Kristīnes Bergfeldes; video recepte šeit)
Sastāvdaļas
Pamatnei:
250 g auzu pārslu no ieber.lv
4 ēdk. kokosriekstu eļļas
2 ēdk. zemesriekstu sviesta no ieber.lv
5 dateles no ieber.lv
3 ēdk. augu piena
3–5 ēdk. kļavu sīrupa (pēc izvēles) no ieber.lv
Pildījumam:
400 g Medjool dateļu* no ieber.lv
4 ēdk. zemesriekstu sviesta
1 tējk. vaniļas ekstrakta no ieber.lv
Šķipsna sāls
50 g grauzdētu zemesriekstu
Dekorēšanai:
150 g tumšās šokolādes no ieber.lv
3–4 ēdk. augu piena
Grauzdēti zemesrieksti
Pagatavošana
1. Sāk ar pamatnes gatavošanu. Virtuves kombainā ber auzu pārslas un samaļ līdz miltiem līdzīgai konsistencei.
2. Samaltajām auzu pārslām pievieno kausētu kokosriekstu eļļu, zemesriekstu sviestu, dateles, augu pienu un kļavu sīrupu. Turpina malt, līdz masa ir vienmērīga un kļuvusi nedaudz lipīgāka.
3. Samalto masu ber kūkas formā (aptuveni 20 cm diametrā), vienmērīgi izlīdzina un ar pirkstiem kārtīgi nospiež, lai pamatne ir stingra.
4. Gatavo pildījumu. Bļodā liek visas pildījumam paredzētās sastāvdaļas un blendē, līdz masa kļuvusi vienmērīga un līdzinās karamelei.
5. Pildījuma masu klāj uz kūkas pamatnes un vienmērīgi izlīdzina. Lai masu būtu vieglāk izlīdzināt, to var darīt ar karoti, kas iepriekš iemērkta ūdenī.
6. Kūku pārklāj ar grauzdētiem riekstiem, tos viegli iespiežot kūkas pildījumā. Vislabāk kūkai izmantot sālītus zemesriekstus, kas ļoti labi papildina saldo pildījuma masu. Kūku liek saldētavā uz 30 min.
7. Gatavo kausēto šokolādi. Bļodā sajauc tumšās šokolādes gabaliņus un augu pienu. Liek sildīties karsta ūdens peldē līdz šokolāde izkususi.
8. Pārklāj kūku ar šokolādes masu, ja vēlas, dekorē ar papildus zemesriekstiem. Liek ledusskapī uz pāris minūtēm, lai šokolāde sastingst.
*Padoms: pildījumam vislabāk izvēlēties Medjool dateles, taču var izmantot arī citas dateles, galvenais, lai tās ir pēc iespējas mīkstākas. Sausākas dateles pirms gatavošanas ieteicams iepriekš izmērcēt siltā ūdenī (vismaz 1 stundu). Savukārt zemesriekstu sviestu iepriekš vēlams izkausēt mikroviļņu krāsnī, lai tas kļūst šķidrāks, tādējādi atvieglojot blendera darbu.