ŠĶELTO ZIRŅU PLĀCENĪŠI recepte
Iedvesmojies no izaicinājuma Neapēd zemeslodi. Vakariņas (recepte no edamzale.lv)
Sastāvdaļas
500 g šķelto zirņu no ieber.lv
100 g rīvmaizes
1 ķiploka daiviņa vai ķiploku granulas no ieber.lv
1½ ēdk. sojas mērces
Buntīte pētersīļu jeb ~ 75 g vai kaltēti pētersīļi no ieber.lv
2 ēdk. turku zirņu miltu – ieber.lv
1 ēdk. tomātu mērces
1 ēdk. olīveļļas vai rapšu eļļas no ieber.lv
2 tējk. karija no ieber.lv
2 tējk. sāls no ieber.lv
Pagatavošana
1. Šķeltos zirņus ieliek mērcēties aukstā ūdenī uz 4 stundām.
2. Izmērcētos zirņus rūpīgi noskalo un liek vārīties aukstā ūdenī, augstā temperatūrā.
3. Kad ūdens uzvārījies, samazina temperatūru līdz vidējai un nosmeļ putas, ja tādas rodas. Atstāj zirņus vārīties līdz tie gatavi (~ 20 min).
4. Kad zirņi izvārīti, tos nokāš un atliek malā.
5. Pannā uzsilda nedaudz olīveļļas un zemā temperatūrā apcep smalki sagrieztu sīpolu un ķiploku, pašās beigās pievieno 1 tējk. sojas mērci.
6. Pusi no šķeltajiem zirņiem liek virtuves kombainā kopā ar apceptajiem sīpoliem un ķiplokiem, pētersīļiem, atlikušo sojas mērci, olīveļļu, tomātu mērci, sāli un kariju. Smalcina līdz iegūta viendabīgas konsistences masa.
7. Iegūto masu liek lielā bļodā, pievieno atlikušos zirņus, turku zirņu miltus, rīvmaizi un rūpīgi samaisa.
8. Plācenīšu masu liek saldētavā uz 15 minūtēm.
9. Uzkarsē krāsni līdz 200 °C, ieklāj pannā cepampapīru. Veido nelielus plācenīšus (~ 5 cm diametrā un 1 cm biezus), liek uz cepampapīra. Pārziež plācenīšus ar olīveļļu vai kokosriekstu eļļu.
10. Plācenīšus cep ~ 10 min, tad tos apgriež otrādi un atkal apziež ar eļļu. Liek cepties vēl 10 minūtes, ņem ārā no krāsns un ēd.