VIRTUVES TRIKI – KĀ AIZSTĀT OLU?
Olu
daudzās receptēs ir ļoti viegli aizstāt! Izrādās, nav tik grūti
pagatavot dzimšanas dienas kūku vai bulciņas, ko var baudīt visi!
1 ēdk. maltu linsēklu, sajaukta ar 3 ēdk. auksta ūdens atbilst vienai olai, ko vislabāk izmantot, lai saturētu kopā ceptus konditorejas izstrādājumus (biskvītus, mafinus). Iesakām sēklas malt pirms gatavošanas un pēc sajaukšanas ar ūdeni nedaudz paturēt ledusskapī.
Šim pašam mērķim var izmantot arī čia sēklas. 1 ēdk. čia sēklu + 2,5 ēdk. ūdens atbilst vienai olai.
Ar dakšiņu saspaidīts banāns palīdz saturēt kopā un mitrināt ceptus saldumus (saldās garšas dēļ izmanto tikai desertiem). Šo paņēmienu izmanto tikai receptēs, kurās nav nepieciešams daudz olu. Tāpat derēs arī ābolu vai ķirbju biezenis (pusglāze atbilst vienai olai).
Mīklas “salīmēšanai” var izmantot arī kartupeļu vai kukurūzas cieti – šis paņēmiens īpaši noder bezglutēna receptēs.
Mīklas izstrādājumu gaisīgumam noder cepamais pulveris vai soda kombinācijā ar etiķi vai citrona sulu. Šīs sastāvdaļas gan nejauc kopā uzreiz! Cepamo pulveri vai sodu iemaisi sausajās sastāvdaļās, bet etiķi vai citrona sulu kopā ar pārējām šķidrajām sastāvdaļām pievieno beigās tieši pirms cepšanas. Daudzums atkarīgs no receptes, bet vienai 26–28 cm kūkai (no ~500 g kviešu miltu) nepieciešama aptuveni 1 tējk. cepamā pulvera vai sodas un ~ 2 ēdk. etiķa vai citrona sulas.
Olu garšai ēdienos (mērcēs, salātos) var izmantot melno sāli jeb kala namak.
Konditorejas izstrādājumu “apzeltījumam” (kas strādās arī kā līme dekoriem, piem., sēklām, garšaugiem) vari izmantot akvafabu (turku zirņu vai pupiņu šķidrumu) vai augu pienu ar augstu proteīna saturu (piemēram, sojas vai zirņu pienu), ar otiņu uzsmērējot to pirms cepšanas.
Omletes aizvietošanai var izmantot sadrupinātu, apceptu cieto tofu (ja grib cietāku, drupanāku) vai zīda tofu (ja grib mīkstāku, biezpienīgāku) ar garšvielām. Otrs variants – gatavot omleti no turku zirņu miltiem!
-
Akvafaba ir šķidrums, kas palicis pāri pēc pākšaugu
(parasti – turku zirņu) uzvārīšanas vai uzglabāšanas konservētā veidā.
Akvafabu izmanto, aizstājot olas baltumu – to saputojot, veidojas
stingras putas, ko var izmantot dažādos konditorejas izstrādājumos,
piemēram, bezē, makarūnos vai zefīros. Trīs ēdamkarotes akvafabas
aizstāj vienu olu.